کشف قدیمی ترین دهانه برخورد سیارک به زمین در استرالیا
به گزارش باریتیز و به نقل از دیلی میل قدیمی ترین دهانه برخورد سیارک یا شهاب سنگ به زمین در منطقه ی یارابوبا (Yarrabubba) در استرالیاست که عمری معادل نصف عمر زمین یعنی 2.229 میلیارد سال دارد. که به عقیده ی دانشمندان این برخورد دلیلی بر پایان عصر یخبندان در سیاره زمین است. این یافته ها از بررسی دهانه مذکور بدست آمده است و دانشمندان اذعان دارند که این برخورد باعث گرم شدن کره ی زمین و درنتیجه پایان دوره یخ شده است.

قدمت این رویداد چگونه بدست آمد؟
این دهانه در سال 1979 میلادی کشف شد. ولی هیچ آزمایشی برای تعیین قدمت آن انجام نشد. این دهانه به دلیل فرسایش زیاد با چشم غیر مسلح قابل رویت نیست ولی با استفاده از میدان مغناطیسی و تحلیل ایزوتوپیک مواد موجود در دهانه ای به اندازه چهل و سه مایل دانشمندان توانستند ان را ببینند و قطر هفتاد کیلومتری آن را تعیین کنند.

پروفسور کریس کرکلند استاد دانشگاه کورتین گفت: با وجود هموار بودن سطح زمین در این منطقه سنگ های این ناحیه بسیار بسیار شاخص و منحصر بفرد هستند.
برای تعیین زمان دقیق برخورد سیارک با زمین این گروه مقدار کمی از کریستال های زیرکن و مونازیت را که در اثر برخورد سایرک با زمین به وجود آمده بود و در مرکز دهانه قرار داشت بررسی کردند. نتایج این آزمایش شگفت انگیز باور نکردنی بود. حالا این کریستال ها همانند حلقه های سالیانه ی درختان می توانند در تعیین زمان برخورد سیارک به درد بخورند.

از آن جا که این کریستال ها مقادیری از اورانیوم را درخود دارند و اورانیوم با سرعت ثابتی واپاشی شده و به سرب مبدل می شود. می توان زمان برخورد سیارک به زمین را محاسبه کرد. این دهانه از دهانه وردفرت آفریقای جنوبی حدود 200 میلیون سال قدیمی تر است.

ارتباط این دهانه با عصر یخبندان
دانشمندان عقیده دارند که سیاره زمین قبلا دورانی به نام عصر یخبندان داشته است. در آن دوران تمام زمین پوشیده از برف و یخ بود عین قطب جنوب. سپس حادثه ای در زمین رخ داده که طی آن دمای زمین به تدریج افزایش یافت. وبرف و یخ ها آب شدند. به عقیده پروفسور کرکلند زمان برخورد سیارک به زمین با زمان پایان دوره سرما و یخبندان مطابقت دارد. بنابراین از قدیمی ترین دهانه برخورد سیارک به زمین می توان فهمید که در پی این برخورد تغییرات عظیمی در اقلیم سیاره ما ایجاد شده است.
در پی این برخورد مقادیر فراوانی بخارآب در اتمسفر آزاد شده است. فرضیه ی دیگر در این زمینه فوران یک آتشفشان در زمین است که مقادیر زیادی گاز کربن دی اکسید در جو پراکنده کرده است همانطور که می دانیم بخارآب و گاز کربن دی اکسید از گازهای گلخانه ای است و گازهای گلخانه ای باعث گرم شدن کره ی زمین می شوند.