
در این مطلب تلاش خواهیم کرد تا در مورد انواع روان شناسی و تاریخچه روانشناسی اطلاعاتی را به شما عزیزان بدهیم با ما همراه باشید.
تعریف روان شناسی از دیدگاه روان شناسی اجتماعی: نفوذی که مردم بر عقاید و رفتار دیگران دارند.
تعریف روان شناسی از دیدگاه مکتب رفتار گرایی: مطالعه ی فرایندهای ذهنی قابل مشاهده و قابل اندازه گیری(مطالعه رفتار)
تاریخچه روانشناسی در ایران
بحث تاریخچه روانشناسی در ایران تحت عنوان علم النفس یا اخلاق از قرن ها پیش مورد توجه دانشمندانی چون فارابی ابن سینا و ملاصدرا که هر یک به نوعی از علم النفس صحبت کرده اند، بوده است.
اما روان شناسی به صورت امروزی پس از تاسیس دانشگاه تهران و دانشسراهای مقدماتی گسترش می یابد. دکتر علی اکبر سیاسی که پدر روانشناسی جدید ایران است. به همراه دکتر محمدباقر هوشیار روانشناسی جدید را پایه گذاری کردند. کتاب دکتر سیاسی به نام علم النفس یا روان شناسی از نظر تربیت و کتاب دکتر هوشیار تحت عنوان سنجش هوش یا روان شناسی علمی است که هر دو در سال 1317 انتشار یافته است.
انواع روان شناسی
مکتب روانشناسی عبارت است از الگو های فکری خاصی که رفتار آدمی را با مفهوم و برداشت خاصی در نظر می گیرد.
روان شناسی ساخت گرایی
این مکتب را آقای وونت پایه ریزی کرد.او سعی می کند که شعور یا آگاهی را به عناصر متعدد تجزیه نماید. مثل احساس ,ادراک ,هیجان و… تعریف کند. ارزش مکتب ساخت گرایی در این است که از فلسفه جدا شده و وارد آگاهی می شود. او همچنین سعی کرده روانشناسی را وارد آزمایشگاه کند و از روش توصیفی به تجربی تغییر دهد.
کنش گرایی
آقای ویلیام جیمز به آلمان سفر می کند. او در این سفر در زمره شاگردان وونت می رود و پس از بازگشت به آمریکا این مکتب را پایه گذاری می کند. این مکتب سعی می کند که عملکردهای هوشیاری را مورد مطالعه قرار دهد نه عناصر تشکیل دهنده آن را. به نظر آقای جیمز روانشناسی علمی طبیعی است و باید به طور علمی مورد مطالعه قرار گیرد. از دیگر رهبران این مکتب می توان به جان دیوی اشاره کرد. به نظر او باید به ذهن به عنوان یک ابزار نگاه کرد. این مکتب فعالیت های خود را بر پایه ی تجزیه و تحلیل و تجربه آگاهانه و سازگاری در خود یا محیط و عملکرد روان متمرکز می کند.
گشتالت گرایی یا خلق گرا
این مکتب برخلاف جهت مکاتب ساخت گرایی و کنش گرایی حرکت می کند. از دیدگاه این مکتب روان یا ذهن انسان قابل تقسیم نیست. زیرا کل همیشه چیزی اضافه بر اجزای تشکیل دهنده خود دارد. امروزه مکتب های ساخت گرایی و کنش گرایی جزء مکتب های روان شناسی جدید به حساب نمی آید. ولی مکتب گشتالت گرایی هنوز به قوت خود باقی است. به ویژه در روان شناسی اجتماعی و روان درمانی جایگاه والایی دارد.
روان کاوی
پدر این مکتب فروید است. آقای فروید و سایر هم مکتب های او تلاش کردند تا رشد انسان را براساس رویدادهایی که در دوران کودکی برای او اتفاق افتاده است تحلیل کنند. طبق نظریه این مکتب انسان به طور اتفاقی و تصادفی عمل می کند. اما براساس انگیزه های درونی آرزوهای سرکوب شده یا نا آگاهانه عمل می کند. فروید برای دسترسی به ناخودآگاه انسان ابتدا روش هیپنوتیزم را در پیش می گیرد. بعد به تداعی آزاد و تعبیر خواب روی می آورد.