نجوم و فضا

قدیمی ترین ماده در جهان کشف شد+عکس

پژوهشگران قدیمی ترین ماده در جهان را کشف کرده اند که از خود سیاره زمین هم قدیمی تر است. این مواد که در کشور استرالیا سقوط کرده اند قطعات جدا شده ای از یک شهاب سنگ هستند که حدود 5 تا 7 میلیارد سال قدمت دارد.(سن زمین 4/5 میلیارد سال است) به این صورت که از زمین و خورشید و سامانه خورشیدی عمر زیادتری دارند. بی تردید این مواد قدیمی ترین ماده ی جهان است.

بنا به گزارش سایت باریتیز و به نقل از ایسنا ذرات پیش ستاره ای(presolar grains)  می توانند اطلاعاتی را در مورد دوران قبل از به وجود آمدن سامانه خورشیدی به ما بدهند. این ذرات در شهاب سنگی که در شهر مارکیسون استرالیا در سال 1969  کشف شد, وجود داشتند.

قطعات این شهاب سنگ صد کیلویی در منطقه ای به وسعت سیزده کیلومتر مربع پخش شده بودند. شهاب سنگ مارکیسون حاوی مواد و ترکیبات عجیب و غریبی از فضا است. این شهاب سنگ بسیار مورد آزمایش قرار گرفته و نتایج بسیار جالبی از آن بدست آمده است.که از آن جمله می توان به کشف نوعی ترکیبات قندی فرازمینی اشاره کرد که متخصصان وجود آن ها را دلیلی بر حیات فرازمینی می دانند.

شهاب سنگ مارکیسون

شهاب سنگ مارکیسون مقادیری از قدیمی ترین ماده ای را که قبل از این در زمین کشف شده بود را هم داراست.به گزارش متخصصان سازمان تکنولوژی زوریخ(ETH) تقریبا سی سال پیش اعلام شده بود که این شهاب سنگ دارای ذرات پیش ستاره ای است که به ذرات ریز کاربید سیلیسیوم معروف است. با این حال از عمر واقعی آن کسی خبر نداشت.

قدیمی ترین ماده
شهاب سنگ مارکیسون

متخصصان در برآوردهای جدیدی ارزیابی کردند که چه مدتی ممکن است این ذرات پیش ستاره ای در برابر پرتوهای کیهانی واقع شده باشند؟ این دانه ها از آن جا که بسیار پرانرژی هستند می توانند از جامدات عبور کنند که در نتیجه ی این تعامل عناصر جدیدی ایجاد می شود. خب مشخص می شود که دانشمندان می توانند با اندازه گیری مواد جدید موجود در ذرات بفهمند که این ذرات چه قدر در فضا بوده اند و عمر دقیق آن ها چه قدر است.   

 پژوهشگران با انجام این آزمایش ها به این نتیجه رسیده اند که عمر بیشتر ذرات حدود 4/6 تا4/9 میلیارد سال است. که حتی از عمر خورشد هم بیشتر است(عمر خورشید:4/6 میلیارد سال). عمر قدیمی ترین ذره به بیش از 5/5 میلیارد سال پیش می رسد که قدیمی ترین ماده در جهان است.

متخصصان اظهار می کنند که می توان ردپای ستارگانی را که هفت میلیارد سال پیش متولد شده اند در این ذرات یافت. بدیهی است که می توان نتیجه گرفت منظومه ی ما در آن دوران دوره ی بسیار پر فشار و سخت تر از تشکیل ستارگان را تجربه کرده است. این ذرات در شهاب سنگ های دیگری نیز کشف شده اند که متاسفانه عمر آن ها قابل فهم نیست. مثل “هیپاتیا”(Hypatia) و “LAP-۱۴۹”

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا